Adatbusz vagy soros port csatlakoztatás, közvetlen vezérlés?

 • Adatbusz vagy soros port csatlakoztatás, közvetlen vezérlés?

Adatbuszra (vagy soros portra) csatlakoztatás, ez mit jelent?

Különböző riasztórendszer gyártók paneljei esetén különböző megoldásokról beszélünk, ezért megnevezésben az adatbusz (databus), soros port (serial port) vagy keybus is megjelenhet.

A technológia lényege, hogy a csatlakoztatott átjelző eszközt megtanítják a riasztó központ nyelvét olvasni, (ami egy egyirányú kapcsolat, amit csak azért emelünk ki, mert a közvetlen vezérlés ezzel szemben két irányú). Ahogy a kezelők vagy egyéb perifériák, úgy az átjelző kommunikátor is megkapja és megérti a rendszer által kiküldött eseményeket továbbítani fogja a beállítások szerint az ügyfél és / vagy a távfelügyelet felé.

Mik az előnyei?

 • Egyszerűbb
 • Megbízhatóbb
 • Gyorsabban telepíthető
 • Szélesebb körű szolgáltatást kínál
 • Gyorsabban történik a kommunikáció

Mit tudnak még?

Eszköztől függően a Trikdis okos kommunikátorok és a Trikdis okos riasztó központok rendelkeznek egy vagy több kimenettel. Ezeket a kimeneteket irányításra lehet használni. Kézenfekvő, hogy a riasztó központ élesítését / kikapcsolását válasszuk elsőnek, de ha erre nincs szükség vagy maradnak további szabad kimenetek, lehet kapu vagy garázsajtó nyitást, fűtés, öntöző vagy világítás irányítást stb. is rendelni ezekhez. Ezeket kiegészítve néhány érzékelővel, pl fény, folyadékszint, hőmérséklet érzékelő, már okos otthon rendszert állíthatunk össze, amiben a kommunikátor bemenetét pedig visszajelzésként (pl nyitva van a kapu vagy a garázs) használhatjuk.

Melyik Trikdis átjelző / kommunikátor eszközök "beszélnek" riasztó központ nyelven?

Egy ethernetes és egy GSM megoldást kínál a Trikdis, ami a népszerű gyártók, pl. Paradox, DSC, Pyronix, Cadix stb. nyelvén beszél, amivel a telepített riasztórendszerek 95+ százalékával kompatibilis ez a megoldás.

Nem találod a listában a saját rendszered? Az E16T kommunikátor bármilyen egyéb riasztó központhoz illeszthető TIP RING csatlakoztatással..

Nem találod a listában a saját rendszered? A G16T kommunikátor bármilyen egyéb riasztó központhoz illeszthető TIP RING csatlakoztatással.

A Trikdis G16 és a G16T 2G, 3G, 4G modemmel is rendelhető, de a riasztók esetében olyan kis adat csomagok kerülnek kiküldésre az átjelzőn keresztül, hogy a 2G verziót is nyugodt szívvel ajánljuk költségkímélő megoldásként, amit az ideális riasztórendszerről szóló írásunkban már kifejtettünk. Alternatívaként ezeket a kommunikátorokat még egy további Wifi-s RS485 modullal kiegészítve további mobil adat forgalom csökkenés érhető el.

Közvetlen vezérlés

A Közvetlen vezérlés még fejlettebb megoldás, mert ilyenkor az átjelző / kommunikátor nem csak az eseményeket veszi át a központtól, hanem a kezelőn elérhető funkciók egy része is elérhetővé válik , azaz ez már egy kétirányú kommunikáció.

Mit nyertünk még ezzel a megoldással?

 • Még több szolgáltatást, pontosabban
 • A teljes rendszer vagy valamelyik partíció élesíthető vagy kikapcsolható a felhasználói kód segítségével (azzal, amit a kezelőn is beütnénk)
 • Automatikus partíció és zóna feltérképezés
 • A feltérképezett zónák állapotának érzékelése
 • Zóna kiiktatása

Melyik Trikdis átjelző / kommunikátor eszközök tudják a közvetlen vezérlést?

Jelenleg még csak a Trikdis G16 GSM / IP kommunikátor (az G10 utódja), ami a Paradox, DSC, Pyronix, Texecom riasztó központokat támogatja (teljes lista a termék oldalán), de hamarosan ethernetes megoldás is elérhető lesz vagy választható a G16-hoz csatlakoztatható Wifi-s RS485 modul is megoldásként.  Címkék riasztó, riasztó központ, kommunikátor, átjelző, adatbusz, soros port, közvetlen vezérlés


  Kapcsolódó írások

  Protegus mobil és webes alkalmazás

  • 2018. 01. 27.

  A legkorszerűbb megoldás okos riasztókhoz. Letisztult modern alkalmazás, ami minden eseményről tájékoztat és akár teljes irányítást biztosít a felhasználó számára.

  Olvass tovább...

  Közvetlen vezérlés a DSC PowerSeries panelekhez

  • 2018. 06. 26.

  Új fejlesztés: közvetlen vezérlés a DSC PowerSeries panelekhez

  Olvass tovább...

  Termékmegjelenés - Trikdis W17U Wifi (RS485) modul

  • 2019. 01. 30.

  A Trikdis W485 egy Wifi-s RS485 modul: elsődleges csatornaként szolgál IP alapú átjelzés és kommunikáció céljából.

  Olvass tovább...

  Regisztráció és céglogó beállítás a Protegus alkalmazásban

  • 2019. 03. 06.

  Ebben a bejegyzésben lépésről-lépésre bemutatjuk a Protegus rendszerbe történő telepítői regisztráció folyamatát és a saját céglogó beállítását. Az egész nem tart tovább 5-10 percnél. Milyen jövőbeli haszna lesz a beállított céglogónak és az ügyfele..

  Olvass tovább...

  Kapcsolódó termékek

  Trikdis W17U Wifi-s (RS485) modul

  Trikdis W17U Wifi-s (RS485) modul

  A W17U (így is megtalálhatod: W485) egy Wifi-s modul, amellyel vezeték nélküli internetes kommunikác..

  17 500Ft Nettó: 14 583Ft

  G16 GSM IP okos kommunikátor

  G16 GSM IP okos kommunikátor

  Az G16 riasztás átjelző, GSM / IP kommunikátor képes együttműködni Paradox, DSC, Pyronix, UTC Interl..

  34 900Ft Nettó: 29 083Ft

  iO8 bővítő modul

  iO8 bővítő modul

  A Trikdis Expander IO8 vezetékes bővítő modullal a kompatibilis TRIKDIS eszközök bemenet (zóna) és k..

  13 900Ft Nettó: 11 583Ft

  E14 Ethernet okos kommunikátor

  E14 Ethernet okos kommunikátor

  Az E14 riasztás átjelző, IP alapú ethernetes kommunikátor (az E10 utódja), képes együttműködni Parad..

  20 900Ft Nettó: 17 417Ft