Közvetlen vezérlés adatbusz vagy soros port csatlakoztatással

Közvetlen vezérlés adatbusz vagy soros port csatlakoztatással

Adatbuszra vagy soros port csatlakoztatás, hogyan lehetséges?

2 féle mód létezik a riasztórendszer panel csatlakozáshoz és a belső események monitorozásához, amire a Trikdis átjelző (kommunikátor) egyedülálló módon képes. Adatbuszra kell kötni a Trikdis átjelzőt például a DSC, Honeywell, CROW stb. esetén. Paradox és Texecom központok esetén a soros portot (serial port) kell használni.

A technológia lényege, hogy a csatlakoztatott Trikdis átjelző ismeri a riasztóközpont nyelvét, tudja értelmezni a rajta küldött üzeneteket (egyirányú kommunikációs kapcsolat). Ahogy a kezelők vagy egyéb perifériák, úgy az átjelző kommunikátor is megkapja és megérti a rendszer által kiküldött eseményeket továbbítani fogja a beállítások szerint az ügyfél és / vagy a távfelügyelet felé.

Mik az előnyei?

 • Egyszerűbb mint a hagyományos TIP RING csatlakozás
 • Megbízhatóbb
 • Gyorsabban telepíthető
 • Gyorsabban történik a kommunikáció

Közvetlen vezérlés

A Közvetlen vezérlésnek további előnyei vannak. A fentieken felül az átjelző / kommunikátor nem csak az eseményeket veszi át a központtól továbbításra, hanem a kezelőn elérhető funkciók egy része is elérhetővé válik, azaz ez már egy kétirányú kommunikáció.

Mik a további előnyei a közvetlen vezérlésnek?

 • A teljes rendszer vagy valamelyik partíció élesíthető vagy kikapcsolható a felhasználói kód segítségével (ugyanazzal, ami a kezelőn is használatban van)
 • Automatikus partíció és zóna feltérképezés
 • A feltérképezett zónák állapotának érzékelése
  (Gyakori kérdés, de ez nem azt jelenti, hogy van állandó állapot kijelzés a felhasználói alkalmazásban, a zóna állapotára vonatkozó információ, csak esemény és az alkalmazás frissítése esetén áll rendelkezésre)
 • Zóna kiiktatás
 • Megmaradnak a kimenetek egyéb irányításra - nem szükséges kulcsos kapcsolóként bekötni egy kimenetet az élesítés / hatástalanítás céljából, az közvetlenül az adatbuszon vagy a soros porton történik

Mire nem képes ez a megoldás?

 • Nem lehet irányítani a riasztóközponton a PGM-eket
 • Nem lehet a riasztóközpontot távolról programozni, firmvare frissíteni (a TRIKDIS eszközt lehet)

Milyen Okos megoldásokat használhatunk ki a Trikdis kommunikátorokkal?

Eszköztől függően a Trikdis okos kommunikátorok és a Trikdis okos riasztóközpontok rendelkeznek egy vagy több kimenettel. Ezeket a kimeneteket irányításra lehet használni: kapu vagy garázsajtó nyitás, fűtés, öntöző vagy világítás irányítás stb. rendelhető hozzájuk. Kiegészítve ezeket néhány érzékelővel, pl fény, folyadékszint, hőmérséklet érzékelő, már egyszerűbb okos otthon rendszert állítható, amiben a kommunikátor bemenetét pedig visszajelzésként (pl nyitva van a kapu vagy a garázs) használhatjuk.

Melyik Trikdis átjelzők / kommunikátorok képesek a fenti funkciókra?

G16

Használd ki az okos funkciók és a közvetlen vezérlés elonyeit

G16 GSM okos átjelzo közvetlen vezérléssel.

Adat Busszal vagy soros porttal összekötheto riasztóközpontok

A Trikdis E16, G16 és GET a listában található összes riasztóközpont esetében használható. A speciális Trikdis kommunikátorok nagy elonye, hogy az események az adatbuszon vagy a soros porton keresztül érkeznek.

A piros színnel jelölt riasztóközpontok közvetlenül a soros porton / adatbuszon keresztül irányíthatóak (élesítés / kikapcsolás) további kábelezés nélkül.

A feketével jelölt riasztóközpontok az eseményeket a soros porton / adatbuszon keresztül kapják, de a riasztórendszer irányításához kulcsos kapcsoló zónák és további kábelezés szükséges.

PARADOX
Soros port
Spectra SP4000, SP5500, SP5500+*, SP6000, SP6000+*, SP7000, SP7000+*, SP65, 1727, 1728, 1738
Magellan MG5000, MG5050, MG5050+*, MG5050E
DIGIPLEX EVO48, NE96, EVO96, EVO192*, EVOHD* (*Fw. 7.50+ felett)
ESPRIT E55, 728ULT, 738ULT
A közvetlenül vezérelt PARADOX riasztóközpontok firmware-je legalább V.4-nek kell lennie.
* a soros port a megjelölt ÚJ riasztóközpontokon gyárilag lezárásra került. A soros port feloldását el kell végezni ahhoz, hogy kommunikálni tudjon bármilyen külso eszközzel. Soros port feloldás útmutató
DSC
Adatbusz
PC585, PC1565, PC1616, PC1832, PC1864, PC1404, PC5015, PC5020
Interlogix
Adatbusz
NetworX (Caddx) NX-4v2, NX-6v2, NX-8v2, NX-8e
Texecom
Soros port
Premier 24, 48, 88, 168, 412, 816, 832, 832+
Premier Elite 12, 24, 48, 64, 88, 168
Innerrange
Adatbusz
Inception
Honeywell
Adatbusz
Ademco Vista-15, Ademco Vista-20, Ademco Vista-48
Crow
Adatbusz
Runner 4/8, 8/16

E16T

Nem találod a listában a saját rendszered?

Az E16T kommunikátor bármilyen egyéb riasztóközponthoz illesztheto TIP RING csatlakoztatással.

G16T

Nem találod a listában a saját rendszered?

A G16T kommunikátor bármilyen egyéb riasztóközponthoz illesztheto TIP RING csatlakoztatással.

A Trikdis G16 és a G16T 2G vagy 4G modemmel is választható. Az adatkapcsolat mellé vezetékes internet kapcsolat is kialakítható ezeknél a kommunikátoroknál (és a rádiós átjelzőknél is) a Wifi-s W485 modul vagy Ethernetes E485 modul használatával. Ezzel a redundáns megoldással növelhető a kommunikáció biztonsága és csökkenthető a mobilinternet (adatkapcsolat) forgalma. Itt olvashatsz hosszabban a Dual path - dupla átviteli csatorna megoldásokról a Trikdistől.

Címkék:


Kapcsolódó írások

Kapcsolódó termékek