A Magyar Telekom bejelentette mikor kapcsolja le a 3G hálózatát

A Magyar Telekom bejelentette mikor kapcsolja le a 3G hálózatát

Félig választ kaptunk a korábban feszegetett kérdésre, hogy "Mikor kapcsolják le a 2G és 3G mobil hálózatokat?" A Magyar Telekom bejelentette a tervét, mely szerint 2022 második félévétől megszünteti a 3G szolgáltatást, hogy a felszabaduló frekvenciákat a 4G és 5G hálózatához csoportosítsa át.

A döntést hátterében az állhat, hogy a 2020 utolsó negyedévéből rendelkezésre álló közös, azaz minden szolgáltatót magába foglaló adat szerint a hanghívás részesedésénél 47%-kal a 4G immár megelőzi a 3G használatát, ami 45,9%. Ha a trend alapján becsüljük a 2022 év közepét, akkor a 4G már 65-70%-kal fogja uralni a szegmenst és a 3G hanghívást használók már csak 25% körül várhatóak ekkor.

A 4G internetforgalom hajszálnyi csökkenését is csak az 5G terjedése okozhatja, bár erről és az 5G hálózat részesedéseiről egyáltalán nem közöl adatot az nmhh.

Akik hanghívásra használták a 3G-t nem maradnak szolgáltatás nélkül, mivel lefelé kompatibilisek az eszközök, de aki használható internetkapcsolatot szeretne a telefonján, az várhatóan beruház majd egy 4G/LTE vagy 5G képes készülékre.

NEM történt meglepetés

Ez volt a várható forgatókönyv és a legalább részben nyílt kommunikáció mindenképpen hasznos azok számára, akiknél ezek a jövőbeli történések jelenlegi döntéseket alapoznak meg, legyen az egy készülék vásárlás vagy egy sokkal hosszabb távra, akár 15-20-25 évre megvett IOT eszköz, például a TRIKDIS riasztás átjelzője. Vélhetően hasonló lépések várhatóak a másik két nagy szolgáltatónál, azaz pár éven belül a 3G hálózatot áldozzák be először.

A fontos kérdés az marad, hogy mi lesz a 2G hálózattal 5-10-15 éves távlatban? Megtartja-e a Telenor a Vodafone vagy a Magyar Telekom közül valamelyik ezt a hálózatot? Lesz-e több szolgáltató vagy esetleg egy optimális közös hálózat marad?

Az IOT és M2M, azaz gépek közötti kommunikációt kiszolgáló összes, és azon belül az aktív SIM kártyák számának és adat és SMS forgalmának növekedése eközben töretlen, kivéve egy kisebb visszaesést 2020 első negyedévében. Bár erről sem közöl adatokat az nmhh 2020. II. félévi jelentése, de a tapasztalataink alapján ezek egy nem elhanyagolható része eleve a 2G hálózaton kommunikál csak. A 3G hálózatot használó eszközök is a 2G csatornára kényszerülnek és ahol nem cserélik le ezeket a lekapcsolás miatt, ott maradnak is hosszútávon. Reméljük, hogy a kihasználtság növekedése miatt a korábban közölt legalább 5 éves távlatot nem fogják előrébb hozni, vagy felmerül valamilyen hosszú távú megoldás, például a közös üzemeltetés.

A globális trendnek megfelelően 2021 Októberében a TRIKDIS termékek gyártója bejelentette, hogy befejezi az összes 3G eszközének gyártását és azok már csak a készlet erejéig érhetőek el.

A döntés logikus. 2020 eleje óta minden partnerünknek, aki 3G modemmel ellátott eszköz felől érdeklődik, azt javasoljuk, hogy válasszon 4G modemmel rendelkező változatot (vagy 2G-set, ha előbbit drágának találja) és azóta nem tartunk készleten semmilyen 3G eszközt.

Címkék:


Kapcsolódó írások

Kapcsolódó termékek