Magyarországon végleg megszűnik a 3G mobil hálózat korszaka

Magyarországon végleg megszűnik a 3G mobil hálózat korszaka

November közepén, az előzetesen kijelölt ütemtervnek megfelelően, véglegesen lezárult a magyar mobilkommunikáció történetében egy hosszú korszak. A Yettel Magyarország utolsóként kapcsolta le a 3G állomásait: November 13-án fejezte be az utolsó, még üzemelő 3G-s bázisállomások kikapcsolását a cég, ezzel befejezve egy majdnem húsz éves fejezetet a magyar mobilkommunikáció történetében.

A lekapcsolás mozgatórugója a rendelkezésre álló frekvenciák korlátos és drága hozzáférhetősége. A felszabaduló frekvenciákat a 4G-s és 5G-s hálózatok kapacitásának növelésére fordítják a szolgáltatók.

A magyar mobilszolgáltatók 2005-ben indították el 3G-s hálózataikat, ami akkoriban valós mobil szélessávot jelentett a főváros belső kerületeiben. A 3G-s technológia megjelenésével új lehetőségek nyíltak a videotelefonálásban, mobiltévében és fejlett WAP-szolgáltatásokban, bár a technológia kezdeti sávszélessége lényegesen alacsonyabb volt a maiakhoz képest, a 2G képességeihez mérten hatalmas ugrás volt.

Az utóbbi években a magyarországi szolgáltatók fokozatosan kapcsolták le a 3G hálózataikat és a Yettel most, az előre meghatározott ütemtervnek megfelelően, november közepén fejezte be a lekapcsolását.

Fontos megjegyezni, hogy a 2G hálózat kivezetésének továbbra sincs időpontja. Korábban 2025 volt megjelölve legkorábbi dátumnak de a 2G hálózaton működő eszközök száma továbbra is növekszik. Ahol az lehetséges, az eddig 3G-s eszközök is a 2G-n folytatják a működésüket, ami további növekedést eredményez a 2G hálózatos eszközök számában. Ugyanakkor a szolgáltatóknak szükségük van a felszabaduló frekvenciákra, amelyek száma és elérhetősége korlátozott, így a 2G hálózat megmaradása továbbra sem garantált, de egy ideig még várhatóan velünk marad.

Hivatalosan tehát lezárult a magyar mobilkommunikáció történetében egy korszak, és egyúttal folytatódik a fejlődés, ahol a modernizált hálózatoknak és a gyorsabb adatkommunikációnak köszönhetően új lehetőségek nyílnak az ügyfelek számára.

Címkék:


Kapcsolódó írások

Kapcsolódó termékek